Nyt spiserør med avanceret robotkirurgi

Efter et succesfuldt opstartsforløb kan Aalborg Universitetshospital nu som det første hospital i Danmark tilbyde en mere skånsom, robotassisteret operation til patienter med kræft i spiserøret.
At behandle kræft i spiserøret er langt fra nogen smal sag.
 
Overlæge Lars Møller ved DaVinci-robotten
Overlæge Lars Møller ved DaVinci-robotten

- Det er en ret stor operation, hvor man fjerner halvdelen af mavesækken sammen med den nederste del af spiserøret. Den resterende del af mavesækken omdannes til et rør, som trækkes op i brystkassen og syes til spiserøret. På den måde får man faktisk et nyt spiserør, siger overlæge Lars Møller fra Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling.

Tidligere krævede operationen et stort snit i maven og brystkassen for at komme ind til mavesæk og spiserør. Men nu kan det klares minimalt invasivt med robotkirurgi – altså helt uden at åbne patienten op.

- Robotten gør operationen mere præcis og langt mere skånsom for patienten. De oplever færre smerter og kan derfor hurtigere komme op af sengen igen og rundt ved egen kraft – og det sætter dem bedre i stand til at klare den sidste del af kemobehandlingen. På sigt håber vi at kunne se, at det er med til at øge patienternes overlevelse, siger Lars Møller.
Han understreger dog, at den nye procedure ikke nødvendigvis forkorter selve indlæggelsestiden, da det uanset operationsmetode tager noget tid for de opererede patienter at komme til at spise normalt igen.

Gode robottræningsmuligheder i Aalborg 

Cirka 2-3 patienter får et nyt spiserør hver måned, og de fleste kan opereres med robot. Lars Møller har haft de første 12 patienter igennem – i tæt samarbejde med Mave-Tarmkirurgisk Afdeling, som står for den første del af operationen i maven og har lært ham op i brugen af DaVinci-operationsrobotten.

- Vi er så heldige i Aalborg, at vi har rigtig gode muligheder for at træne med robotten, da vi har en DaVinci, som ikke bruges til andet. Samtidig har vi også god robotkapacitet på operationsstuerne, så der er mulighed for at tænke nyt, som vi har gjort her. Der synes jeg, at vi har været meget fremsynede heroppe i Nordjylland, siger Lars Møller.

Den nyindførte procedure er del af en større optimering af behandlingen, der blandt andet også indebærer, at patienterne efterfølgende bliver passet og plejet af specialuddannede sygeplejersker på Hjerte-Lungekirurgisk Sengeafsnit.

- Vi oplever færre postoperative smerter både på den korte og lange bane – især efter fjernelse af dræn og slanger lidt længere henne i forløbet og ved udskrivelse. Jeg tænker særligt over forskellen mellem den gamle og nye metode, når jeg møder patienterne i Ernæringsambulatoriet en uge efter udskrivelsen og oplever, at de efter den skånsomme robotoperation er væsentlig mindre plaget af smerter, siger sygeplejerske Helle Jensen, Hjerte-Lungekirurgisk Sengeafsnit.

 

Opdateret